HortensiaDet finnes minst 20 arter av hortensia. De tidligste sortene begynner å blomstre i slutten av juli og andre sorter blomstrer til godt ut på høsten.

Arter som stammer fra Asia:

  • Hydrangea macrophylla
  • Hydrangea paniculata
  • Hydrangea aspera
  • H. serrata

De amerikanske artene:

  • Hydrangea quercifolia
  • Hydrangea arborescens ( “Annabelle” sorter som blomstrer i hvitt eller rosa ).

I kalkholdig jord vil man se at de hvite, rosa og røde blomstene beholder sin farge. Blåfargen kommer frem der det er et høyt innhold av aluminium eller for å være mer spesifik: der innholdet av jern i jorden er høyt, som igjen gjør det lettere for planten å ta opp i seg aluminiumet som får frem blåfargen.Dette er kun gjeldende for de asiatiske sortene Hydrangea Macrophylla og Hydrangea Serrata.

Middel som inneholder Aluminiumsulfat finnes for salg og kan tilføres jorden rundt hortensiaen for å gi blåfargen mange ønsker seg. Alternativt er å plante dem i potter med jord som inneholder sur jord (rhododendron jord), m.a.o en PH på 5.5.

PlasseringVått men mildt vær er ypperlig for særlig de asiatiske artene. De amerikanske artene synes å tåle mer vind på sommeren.Hortensia foretrekker fuktig, hummus rik og godt drenert jord og et vindbeskyttet sted i nærheten av andre trær og busker som også gir litt skygge. De trives veldig godt langs en lang mur eller en vegg som du har lyst å bryte opp eller ønsker å skjule.

BeskjæringKan med fordel beskjæres lett tilbake (en tredje del) tidlig på våren. Da får man også klippet vekk vinter skadde greiner.

Hydrangea Arborescens "Pink Annabelle” Vierhortensia

Hydrangea Paniculata “Limelight"