Nettene blir stadig lengre og i slutten av måneden stiller vi klokken tilbake til vintertid. Kanskje blir det et lite dryss med nattefrost i løpet av denne måneden også. Det er på tide å forberede hagen. Her er mine tips for hage arbeid i oktober!

Alle sitrus og oliventrær som har stått ute til nå, bør tas inn i løpet av denne måneden. Husk å akklimatisere dem dersom de skal inn i stue varmen. Det beste for disse trærne er å overvintre i et rom som er lyst men kaldt. Har du ikke drivhus, kan bod, lyst kjellerrom eller soverom fungere bra også. De skal vannes sparsommelig og ikke gjødsles denne perioden.

Oktober en fin tid å potte om krukker dersom du ønsker å bytte ut sommerblomstene. Chrysanthemum, lyng, skimmia, sedum eller simpelthen noe vintergrønt.

Krydderurter som: mynte, timian, oregano, persille, løpstikke og rosmarin er urter jeg har stående i krukker i nærheten av huset. Da er de lett tilgjengelige over de neste månedene. Dette er hardføre sorter man kan enda høste av fremover.

Den mest tilfredsstillende jobben

Den mest tilfredsstillende jobben denne tiden er etter min mening  å rydde rent i alle bedene. Jeg velger meg den fineste høstdagen, tar med en kopp te og så renser og luker jeg mellom all beplantning. Klipper vekk stauder som gnisser i hverandre, men beholder hoved delen av planten som skal få lov å visne på stedet. Min erfaring  er at det er det beste både for stauden og for dyrelivet over vinteren. Tørkede frøkapsler blir god mat for små dyr og fugler og dessuten er de dekorative med frost rim.

https://www.gardenersworld.com/plants/plants-with-attractive-seedheads/

OBS!

Når du fjerner dødt plantemateriale kan du også stå i fare for å fjerne de gode biologiske hjelperne som hagen din trenger. F.eks planter med hule stilker (solsikker, fennikel, kvann) er gode overvintrings steder for solitære bier. Alternativt kan du lage et insektshotell.

Legg gjerne et tynt beskyttende lag med kompost  jord over planter som f.eks roser og peoner. Et lag med kompost jord forbedrer den organiske strukturen til jorden og beskytter røttene til plantene.

Har du ikke gjort det enda,  kan du klippe tilbake og binde inn klatrerosene. Da unngår de å bli slitt og skadet når høst stormene tar tak.

Har du dam i hagen kan det være lurt å legge netting over for å forhindre at lauv blir liggende og råtne i vannet. Det kan også være greit å fjerne råtnede vann planter og annet avfall slik at vannet er mest mulig klart for dyrelivet i løpet av høsten og vinteren.

Håper vi får en oktober med mange fine høstfarger. Gå ut og nyt dem!