På fine november dager er det fint å samle restene av lauv som ligger på bakken. Det er også en fin tid til å reflektere over hva som ble en suksess og hva som ikke ble det i hagen; og ikke minst begynne så smått å planlegge for neste års hage sesong.

Dersom du ikke allerede har tatt opp dahlia knollene så er det lurt å gjøre det nå etter at de har fått en frostnatt. De skal oppbevares kjølig, mørkt og tørt etter at man har ristet av jorden og klippet stilkene ned til noen få cm.

I november er det også klart for å plante løker. Tulipaner, narsisser, iriser etc. Det kan være lurt å unngå å plante dem mens det er kraftig frost eller i områder der det er dårlig drenert.

Gjennom hele høsten og tidlig vinter er en fin tid til å både plante men også og flytte planter. Dette gjelder for både de vintergrønne og de lauvfellende. I denne perioden er plantene i hvile modus og man utsetter dem dermed for minimalt med stress.

Rengjøring

Dette er også en fin måned å rengjøre alle små og store krukker som skal oppbevares i bod eller hageskur. Hageredskaper kan pusses, slipes og treskaftene smøres inn med linolje. Da er det så mye kjekkere å ta dem frem igjen når sesongen starter!

Det er også på tide å sjekke fôr dispenserne til småfuglene. Sjekk at de er rene og alltid har litt mat slik at man kan oppmuntre fuglene til å komme til hagen din.

Når bladene er fellt av frukttrærne, er det på tide å gi dem en lett beskjæring. Alle grener som peker innover i kronen eller rett opp er de du skal beskjære bort. Er det veldig mye må man fordele det over de neste årene.

Plant gjerne noen løker for dyrking innendørs. De gir både kjærkommen farge og deilig duft rett før julesesongen. Oppbevar pottene i et kjølig mørkt sted frem til ny vekst kan ses. Da kan du ta dem inn og sette dem i vinduskarmen.

Hyacinter, amaryllis og narsisser er lette å drive frem og er et veldig koselig prosjekt å ha inne når det regner ute.

Når jeg tenker meg om er det enda mye å ta fatt i  i hagen fremdeles. Og bra er jo det!