PulmonariaDet er tidlig vår og farger er fremdeles en mangel ute i hagen. Så de delikate blomstene til Pulmonaria eller som på norsk kalles lungeurt er en etterlengtet fargeklatt.Den kommer med små buketter av blomster og sortene varierer fra hvite til rosa-lilla til blå og dyp lilla. Bladverket føles litt filt aktig og noen av kultivarene har bladverk med hvite flekker som gjør dem attraktive også etter blomstringen.

De tidligste i blomst er Pulmonaria rubra sortene. Blomstene er rødaktige og kan på gunstige steder blomstre tidligere på året også. En av kultivarene som heter “David Ward” (30 cm) er spesielt fin med korall røde blomster mot blekt grønt bladverk. De fineste av de blå blomstrede som gjør seg spesielt godt sammen med påskeliljer, er Pulmonaria angustifolia sortene.“Blue Ensign” kultivaren (40 cm) se bilde nedenfor. Den har nydelige blålilla blomster. Pulmonaria “Opal” (30 cm) har mer blek blå blomster og hvitflekket bladverk og egner seg godt til å lyse opp et skyggefullt område i et bed. “Dora Bielefeld” (35 cm) har pastell rosa blomster og står veldig fint sammen med burgunder fargede Helleborus (julerose) som blomstrer samtidig.

Plassering:I et blandet bed med andre trær busker og stauder i halvskygge eller utkanten av hagen. Pga. det fine og kraftige bladverket egner de seg i sam planting med all slags løk blomster som påskeliljer, muscari, men også sammen med Helleborus kultivarer som blomstrer samtidig og trives i de samme forholdene.

Jord og lysforhold:Fuktig, men godt drenert jord. De trives ikke i tørr jord, så da må man blande i god kompost jord før planting. De foretrekker halvskygge, men blomstrer også både på skyggefulle steder.

Pulmonaria kan av og til få lett meldugg på bladverket midt på sommeren. Da er det bare å klippe bladverket tilbake hvis det blir for ille.