Amelanchier lamarrckii

Syrin blomstringen i juni er startskuddet for sommeren. Men rett før syrinenes inntog er det et lite tre som heter Amelanchier som er et av mine “go to” for både små og større hager. Fremfor alt er det interessant hele året etter min mening! Det tilhører det vi på norsk kaller Blåhegg slekta og man vil finne både artene A.spicta og A.alnifolia i hagesentrene. Men pryd varianten må sies å være de ulike A.lamarckii kultivarene.

Det er et flerstammet lite tre som blir mellom 3-7 meter høyt og har en skulpturell form. Det får bronse aktige blader på forsommeren sammen med små hvite stjerne formede blomster. På høsten får bladverket en nydelig varm oransje glød. Og som ikke det er nok så får det i tillegg spiselige blå bær på sommeren som man kan ha i muffins, kaker og lage syltetøy og gele av. Det kan vel knapt måle seg med noe annet lite tre!

Plassering:

I utkanten av hagen med skygge tålende stauder som underbeplantning f.eks skogs anemoner eller Trillium. De blomstrer samtidig som tulipanene så en blanding med pastell fargede tulipaner vil være en fin kombinasjon. Noe som ikke tar oppmerksomheten vekk fra blomstringen på treet.Amelanchier vil ha en nærings- og hummusrik jord som er godt drenert. En solrik plass vil bety flere blomster og mer glødende høstfarger. Men det vil også stå godt i halvskygge.