I skrivende stund har kyrne fordelt seg utover jordene og gresser ivrig, og hundekjeksen blomstrer langs veikanten. Endelig er det juni!

Her er mine hagetips for denne måneden:

Når solen skinner og vinden blåser, tørker blomster i krukker fortere ut enn de som er plantet i jorden. Jeg drysser langtids gjødsel oppi krukkene slik at hver gang jeg vanner og hver gang det regner får plantene tilstrekkelig med næring.

De både ser bedre ut og tåler mer av vær og vind med litt ekstra næring.

Har du Dahlia fra knoller kan disse plantes ut nå. Sørg for at de blir gradvis tilvendt til temperaturen.

Tiden er også inne for å formklippe buksbommer. Bruk rene skarpe sakser for å oppnå best resultat.

Lus

Dette er også tiden for lus og biller og larver, noe som er helt normalt, men som også forteller litt om tilstanden til plantene. Insekter og sopp kommer dersom plantene er i ubalanse. Det kan skyldes for mye regn, for kald natte temperatur, langvarig tørke osv. Helst bør vi forsøke å gi næring til plantene og holde dem styrket i stedet for å sprøyte gift for å kvitte seg med utøy.

Jeg bruker en hard vannstråle fra hageslangen til å fjerne lus (mekanisk) på roser eller midd fra buksbom. Deretter gir jeg alltid litt gjødsel for å styrke planten etter et angrep. Dette fungerer hver eneste gang!

Grønnsakshagen kan med fordel pakkes inn med netting for å forhindre gulrot flue, kål larver og andre uønskede skadedyr. Inne plantene kan også med fordel settes ut og nyte sommeren utendørs. Og husk å knipe av side skuddene på tomat,- og agurk plantene.

Ferdigplen

Har du sådd plen eller fått lagt ferdigplen? Det vil alltid være en del ugress de første årene. Robot klippere holder nok en del av frø ugresset nede. Til alle oss andre som ikke har golf plen kan jeg trøste med at kløver og andre blomster i plen er bra for det nødvendige mangfoldet av insekter som vi alle trenger å nøre opp under. Hagetrendene de siste årene har dessuten tendert mot en mer naturalistisk beplanting hvor ugress som hundekjeks, rød jonsokblom og engsoleie stadig blir mer integrert i hagen.

Juni måned har sene tulipaner, syriner, peoner, roser, revebjeller, smørblomster, hundekjeks, akeleier, geum og iriser. De er alle nydelig i vaser! Husk å gå ut og plukk buketter du kan nyte inne på en sommer regntung juni kveld. Eller på nattbordet. Det kan vel ikke bli bedre enn det?

Ønsker alle en riktig fin juni i hagen!