DeutziaJuli er rosenes måned, uten tvil. En annen plante for blikkfang, og som blomstrer i juni juli, og som jeg også alltid vender tilbake til er Sambucus nigra “Black Lace” Rødbladet svarthyll. Den er en soleklar klassiker nesten på lik linje med rosene.

Men, det er én busk til som fortjener å komme frem fra glemselen. I sommer plantet jeg det som fremstår for meg som en skikkelig retro plante, nemlig: Deutzia. Småstjernetopp som den heter på norsk.

Blomstene varierer fra hvite til graderinger av rosa alt ettersom hvilken sort Deutzia man velger seg. Blomstene er små og har en svak duft og blomstrer i perioden juni juli. Den kan fint veves inn i den øvrige sommer beplantningen og man kan alltid stole på at den vil blomstre. Høyden vil variere fra 1-2 meter.

Det er flere sorter men for å gjøre det enkelt: så er hybriden “Strawberry Fields” for de som vil gå for spektakulært og hybriden “Mont Rose” for de som vil gå for diskré.

Plassering:Plant den slik at den kan skinne når den står i blomst, for deretter å la andre stauder som f.eks Helenium eller Rudbeckia eller en Clematis ta over oppmerksomheten. Den kan plasseres ved siden av en benk eller en statue eller i enden av et siktpunkt slik at det alltid er noe annet som kan ta over når blomstringen til Deutzia falmer hen.

Plasser den slik at den får sol eller halvskygge og delvis beskyttet for vind.Den tåler et vidt spenn av jordsmonn og kan t.o.m trives i litt leirholdig jord så lenge den ikke står konstant vått.