Man trenger ikke kun så frø for ett årige sommerblomster. Her er noen av mine favoritt stauder som er enkle å starte fra frø. Noen av disse vil ikke blomstre før andre året, men det fins flere som vil vokse og blomstre allerede første sommeren.

De fleste robuste stauder vil gro i så brett på 18-20 grader. Dvs. at du kan starte med såbrettene inne i en vinduskarm og når de har utviklet bladverk vil de være klare for et litt kjøligere klima. Deretter må de gradvis tilvennes været før de kan plantes ut på forsommeren.

10 stauder som kan sås som frø

Verbena hastata “Rosea”blomstrer fra juni til oktober, i godt drenert jord og blir en drøy meter høy.

Achillea sibirica subs. Camschatica “Love Parade”veldig hardfør og lett å gro fra frø. Den gjør seg også som snitt blomst.

Digitalis grandiflorapastell gul revebjelle trives i sol og halvskygge. Andre revebjeller er to årige mens denne er flerårig. Og den selvsår seg slik andre revebjeller også gjør.

Verbascum “Southern Charm”nydelige pastell farger i rosa, gult og aprikos og egner seg til snitt. Kan bli drøy meter høy og vil blomstre fra juni til august. Disse har påle rot som betyr at frøene bør settes i modul så brett som gir plass til den dype roten.

Alcea roseaher fins det enkle og doble blomster og i alle slags farger.

Dianthus carthusianorummin absolutte favoritt og denne er hardfør som bare det! Magenta farget små blomster som kan stå rett i singelen. Blomstrer best i sol og godt drenert sted. Blomstrer fra juni til september. ca.en halv meter høy. De blomstrer først det andre året.

Verbena bonariensisblomstrer lenge og lett å gro fra frø. Tiltrekker seg sommerfugler og bier og blomstrer første året.

Dahlia merckiien av få sorter dahlia som er relativt enkel å så fra frø. Får små lilla rosa enkle blomster.

Agastache anisataaromatisk bie vennlig plante som er lett å gro fra frø, de fleste i lavendel til blålige farger. Blir i underkant av en meter høy og trenger sol og vel drenert jord.

Salvia nemorosaogså en av mine favoritter, spesielt kultivaren “Caradonna” i en dyp fiolett men kan også anbefale den pastell rosa “Rosenwein”. Blir litt over halvmeter høy. Må vokse i sol og godt drenert.