På disse kanter av landet kan vi si at vinteren nå er lagt bak oss, og nå skjer det noe daglig ute i hagen! Det er bare å komme seg ut og forberede for en ny vekst sesong! Her er noen av mine tips og råd for hagearbeid i april måned.

Klipp vekk alt som er vissent av fjorårets stauder og beskjær lauv fellende busker og hekker. F.eks kan avblomstrede Hortensia blomster klippes tilbake til det første sunne par med knopper. Hortensia blomstrer på årets vekst  så du bør unngå å klippe ned til gammel ved da dette vil redusere blomstringen for de neste sesongene.

April måned er tiden for å legge et lag med 5-10 cm kompost jord i bedene. Jeg foretrekker å bruke kompost jord i stedet for bark. God kompost jord gir først og fremst næring og dernest legger den et lokk på ugresset. Her på Slettene får vi levert fem kubikk kompost jord hver vår fra Reve Kompost via Hove Plantesalg. Så bruker jeg noen uker på å kjøre trillebårer fulle av den gode jorden ut til alle bed og plante kasser. Kompost jord er ypperlig for å spalte tung leir jord, men også til å forbedre strukturen i en sandholdig jord.

Etter min mening er dette den viktigste investeringen du kan gjøre for hagen din, med både tid og penger!

Kompost jord kan du også lage selv, der er mange gode veiledere på nettet, ta en kikk på  Margunn´s Kjøkkenhage.

Dersom du har gressplen, så har nok den begynt å vokse nå. Jeg går ut og raker den med en litt hard rive, ti minutter hver dag , for å fjerne mose. Da kommer næringen bedre til sin rett, for nå er det på tide å begynne å gjødsle!

I løpet av april kan du også etterså bare flekker på plenen. Jeg  dekker med  et ekstra lag sandholdig jord slik at gressfrøene får festet seg. Men sjekk at døgn temperaturen holder  gjennomsnittlig ca. 7 grader.

Ettersom jorden gradvis blir varmere vil sneglene innta sin årlige bankett av ny fersk vekst. Fortsett å rydde vekk organisk avfall som blader og klassiske gjemmesteder for sneglene. Spør også ditt lokale hagesenter for Nematoder.

Har du sukkererter til spiring? Unge stiklinger blir sterkere av å knipes tilbake og ikke bli for høye og hengslet. Dra håndflaten forsiktig frem og tilbake over stiklingene ett par ganger til dagen. På den måten “trener” du stengelen og planten blir sterkere.

Og så er tiden inne for å plante, dele og flytte stauder. De er på denne tiden så fulle av kraft at de knapt merker at man har delt og flyttet dem!