Stauder, busker og trær

MAI

Cercis
Med Mai måned kommer alle kirsebær trærne i blomst; men jeg vil gjerne rette oppmerksomheten til et lite tre som heter Cercis. Også kjent som Judas tre. Dersom du har vært i Athen, Roma eller Madrid i februar, mars vil du ha sett dem blomstre i parker og alléer. De blomstrer naturligvis senere på våren hos oss. Først i mai måned.

De rosa små blomstene kommer direkte ut fra trestammen på årsgammel ved. Bladene er dekorative og hjerteformet og kommer frem først etter at blomstringen er over.

Cercis vil mest sannsynlig ikke nå sin fulle høyde her til lands, men det betyr ikke at vi ikke kan nyte det for det.Cercis chinesis og Cercis canadensis er de mest hardføre sortene og i godt assorterte hagesentre vil du finne både rosa og hvit blomstrede sorter.

Plassering: På en solrik og lun terrasse i krukke, eller et tilsvarende bed, og veldig godt drenert! Sørg gjerne for å ha en krukke full av tulipaner ved siden av. Tulipanene kommer i blomst omtrent på samme tid og vil komplementere de små mørke rosa blomstene.

Cercis

APRIL

Magnolia
Knapt noe roper vår, mer en den dramatiske blomstringen til Magnolia. En virkelig feiring av våren! I hagesentrene kan man finne både lave og høye av de nedenfor nevnte sortene. Men alle små Magnolia busker blir til trær med varierende høyde (3 til 7-8 meter) avhengig av jordsmonn og plassering. Ønsker du å hemme veksten er det fullt mulig å plante magnolia i en krukke.

De minste sortene Magnolia er de som tilhører “Stellata” gruppen og anbefales til mindre hager.For de språk kyndige vil arts navnet : Stellata, som betyr stjernelignende røpe formen på blomstene. Blomstene kommer før bladverket og dekker ofte hele grein lengden. Stellata sortene tåler faktisk også å stå i lett skygge, men på et vind beskyttet sted vel å merke.

En annen Magnolia , av de lavere sortene, tilhører “Loebneri“ gruppen. Disse tåler en litt mer vindutsatt plassering. Sorten “Merrill” er muligens den mest kjente. Den har hvite blomster med et svakt rosa hint.

De seneste til å blomstre er kultivarene “Susan” “Betty” og “Jane”. De blir mellom 3-4 meter høye og med varierende grad av rosa farger. Kultivaren “Genie” kan bli 3 meter på 10 år og har en slående mørk magenta farget blomst.

Enhver Magnolia er verdt turen til et vel assortert hagesenter eller en botanisk hage nær deg når tiden er inne!

Plassering:De fleste Magnolia vil foretrekke en beskyttet solrik plass, hvor de ikke blir stående for tett på annen beplantning. Godt drenert jord.

Beskjæring:
Er ikke nødvendig, men en lett beskjæring går bra dersom du ønsker å holde formen og hindre veksten. Beskjæres lett etter blomstringen er ferdig på forsommeren, klipp vekk det som måtte være skadet og vertikale greiner for å få en åpen og balansert krone.

Magnolia

MARS

Pulmonaria
Det er tidlig vår og farger er fremdeles en mangel ute i hagen. Så de delikate blomstene til Pulmonaria eller som på norsk kalles lungeurt er en etterlengtet fargeklatt.Den kommer med små buketter av blomster og sortene varierer fra hvite til rosa-lilla til blå og dyp lilla. Bladverket føles litt filt aktig og noen av kultivarene har bladverk med hvite flekker som gjør dem attraktive også etter blomstringen.

De tidligste i blomst er Pulmonaria rubra sortene. Blomstene er rødaktige og kan på gunstige steder blomstre tidligere på året også. En av kultivarene som heter “David Ward” (30 cm) er spesielt fin med korall røde blomster mot blekt grønt bladverk. De fineste av de blå blomstrede som gjør seg spesielt godt sammen med påskeliljer, er Pulmonaria angustifolia sortene.“Blue Ensign” kultivaren (40 cm) se bilde nedenfor. Den har nydelige blålilla blomster. Pulmonaria “Opal” (30 cm) har mer blek blå blomster og hvitflekket bladverk og egner seg godt til å lyse opp et skyggefullt område i et bed. “Dora Bielefeld” (35 cm) har pastell rosa blomster og står veldig fint sammen med burgunder fargede Helleborus (julerose) som blomstrer samtidig.

Plassering:
I et blandet bed med andre trær busker og stauder i halvskygge eller utkanten av hagen. Pga. det fine og kraftige bladverket egner de seg i sam planting med all slags løk blomster som påskeliljer, muscari, men også sammen med Helleborus kultivarer som blomstrer samtidig og trives i de samme forholdene.

Jord og lysforhold:
Fuktig, men godt drenert jord. De trives ikke i tørr jord, så da må man blande i god kompost jord før planting. De foretrekker halvskygge, men blomstrer også både på skyggefulle steder.

Pulmonaria kan av og til få lett meldugg på bladverket midt på sommeren. Da er det bare å klippe bladverket tilbake hvis det blir for ille.

Pulmonaria

FEBRUAR

Trollhassel
Trollhassel er ofte lett å overse før man har blitt riktig introdusert til den.

Den blomstrer på denne tiden når man trenger blomster mer enn noensinne! Blomstene har en delikat duft og smale strimler sitron og appelsin skrell lignende blomster i farger som varierer fra lys gul til dyp varm burgunder rød.

Hamamelis x intermedia hybrider er krysninger mellom den japanske trollhasselen H.japonica og den kinesiske H.mollis.

Blomstene kommer på bar kvist og utover våren kommer hjerteformede blader. Enkelte trollhassel får dessuten også fine høstfarger. En godt plassert trollhassel vil derfor lyse opp et ellers trist hjørne i hagen. Husk den kan bli både tre meter høy og tre meter bred så beskjæring er vesentlig.

Til eksempel kan troll hasselen plasseres foran en barlind hekk der de lyse gule blomstene vil stå frem. Har du en blass vegg som bakgrunn kan de rød blomstrede kultivarene gi en iøyenfallende effekt. Du kan til og med espaljere den som en fane mot en vegg!

Best plassert: i et åpent solrikt sted ikke for tett opptil andre trær og busker. De kan plantes i plen gjerne med snøklokker som under beplantning.

Hold den i sjakk med: årlig beskjæring, rett etter blomstringen.

Jord: fuktig, humus rik jord. Godt drenert men ikke sur og ikke kompakt leirholdig.

Dekk jorden med kompost jord hver vår.

… og ikke glem å klippe av en gren og ta inn i vase, i det minste kun for duftens skyld!

JANUAR

Man trenger ikke kun så frø for ett årige sommerblomster. Her er noen av mine favoritt stauder som er enkle å starte fra frø. Noen av disse vil ikke blomstre før andre året, men det fins flere som vil vokse og blomstre allerede første sommeren.

De fleste robuste stauder vil gro i så brett på 18-20 grader. Dvs. at du kan starte med såbrettene inne i en vinduskarm og når de har utviklet bladverk vil de være klare for et litt kjøligere klima. Deretter må de gradvis tilvennes været før de kan plantes ut på forsommeren.

10 stauder som kan sås som frø

Verbena hastata “Rosea”
blomstrer fra juni til oktober, i godt drenert jord og blir en drøy meter høy.

Achillea sibirica subs. Camschatica “Love Parade”
veldig hardfør og lett å gro fra frø. Den gjør seg også som snitt blomst.

Digitalis grandiflora
pastell gul revebjelle trives i sol og halvskygge. Andre revebjeller er to årige mens denne er flerårig. Og den selvsår seg slik andre revebjeller også gjør.

Verbascum “Southern Charm”
nydelige pastell farger i rosa, gult og aprikos og egner seg til snitt. Kan bli drøy meter høy og vil blomstre fra juni til august. Disse har påle rot som betyr at frøene bør settes i modul så brett som gir plass til den dype roten.

Alcea rosea
her fins det enkle og doble blomster og i alle slags farger.

Dianthus carthusianorum
min absolutte favoritt og denne er hardfør som bare det! Magenta farget små blomster som kan stå rett i singelen. Blomstrer best i sol og godt drenert sted. Blomstrer fra juni til september. ca.en halv meter høy. De blomstrer først det andre året.

Verbena bonariensis
blomstrer lenge og lett å gro fra frø. Tiltrekker seg sommerfugler og bier og blomstrer første året.

Dahlia merckii
en av få sorter dahlia som er relativt enkel å så fra frø. Får små lilla rosa enkle blomster.

Agastache anisata
aromatisk bie vennlig plante som er lett å gro fra frø, de fleste i lavendel til blålige farger. Blir i underkant av en meter høy og trenger sol og vel drenert jord.

Salvia nemorosa
også en av mine favoritter, spesielt kultivaren “Caradonna” i en dyp fiolett men kan også anbefale den pastell rosa “Rosenwein”. Blir litt over halvmeter høy. Må vokse i sol og godt drenert.